Strona główna
ul. Konopnickiej 15a, 77-400 Złotów, tel. 67 263 3586, e-mail: fundacjakrajna@wp.pl

ul. Konopnickiej 15a, 77-400 Złotów
e-mail: fundacjakrajna@wp.pl

Serdecznie witamy!

„DAWANIE SAMO W SOBIE JEST DOSKONAŁĄ RADOŚCIĄ”

Erich Fromm

Złotowski Klub Amazonek powstał w 2009 roku przy Fundacji "KRAJNA".Celem naszej działalności jest wzajemne wspieranie się oraz dążenie do odzyskania sprawności fizycznej i psychicznej w drodze do pokonania choroby nowotworowej piersi.

Nasze spotkania mają charakter towarzysko-informacyjny.

Dzięki wzajemnemu zaufaniu odnajdujemy motywację w powrocie do zdrowia.Służymy pomocą i emocjonalnym wsparciem wszystkim kobietom po mastektomii.

ORGANIZUJEMY:

• cotygodniową gimnastykę
  • spacery nordic-walking
  • spotkania klubowe
  • spotkania ze specjalistami
  • spotkania z gośćmi specjalnymi
  • wyjazdy kulturalno-integracyjne i pielgrzymki
  • spotkania z Klubami Amazonek z Piły, Wałcza i Wyrzyska

Spotykamy się w każdą ostatnią środę miesiąca o godz. 18:00 w Złotowskim Centrum Aktywności Społecznej (Świetlica "Przystań").

Co warto wiedzieć o raku piersi?

Rak piersi to najczęstszy i najgroźniejszy nowotwór występujący u kobiet, będący tymsamym najczęstszą przyczyną ich zgonów.

Znaczący wzrost zachorowań występuje w przedziale wiekowym od 50 do 69 lat. Innymi czynnikami podwyższającymi ryzyko zachorowania są:

• rak piersi wśród członków rodziny (stopień ryzyka zależy od liczby przypadków w rodzinie i stopnia pokrewieństwa z osobą chorą)
  • mutacje stwierdzone w genach BRCA 1 lub/i BRCA 2,
  • wczesna pierwsza miesiączka przed 12 rokiem życia,
  • późna menopauza po 55 roku życia,
  • urodzenie dziecka po 35 roku życia,
  • bezdzietność,
  • poprzednie leczenie z powodu raka piersi.

Najistotniejszy wpływ na wyniki leczenia ma wykrycie nowotworu w jak najwcześniejszym stadium jego rozwoju. Rak we wczesnym okresie wzrostu najczęściej nie daje jeszcze przerzutów do okolicznych węzłów chłonnych i rokuje wieloletnie przeżycie, a nawet wyleczenie w około 90% przypadków.

W Polsce około 50% przypadków jest wykrywanych w stadium wysokiego zaawansowania, dlatego najczęściej wykonywanym zabiegiem jest amputacja.

Warto pamiętać, że istnieje metoda, która pozwala badać piersi we własnymm zakresie. Polega ono na starannym oglądaniu własnych piersi, a także badaniu ich, według określonego schematu, uciskiem własnych palców.  Najdokładniejszym badaniem w celu wykrycia raka piersi jest rentgenowska mammografia, umożliwiająca wykrycie raka sutka już w okresie klinicznie bezobjawowym. Mimo, że samobadanie piersi jest mniej precyzyjne niż mammografia RTG, szacuje się, że co roku może w Polsce uratować 800-1000 kobiet.

Dodatkowe informacje - pobierz ulotkę (.pdf)

Fundacja Na Rzecz Pomocy Osobom Niepełnosprawnym "KRAJNA"

FundacjaKrajna.pl
E-mail: fundacjakrajna@wp.pl